Skip to content

Bij de brand van augustus 2019 zijn een aantal boeken -uiteindelijk- verloren gegaan.
Van de boeken die in de verhoorkamer (de onderzoeksbibliotheek) stonden waren er zo’n 60 niet meer te redden door b.v. drogen en/of restaureren.
Een groot aantal wel maar helaas met zichtbare bluswaterschade.
Van de boeken over het Englandspiel die in de vitrine op de permanente tentoonstelling lagen is helemaal niets teruggevonden.
Van de foto’ s en voorwerpen (o.a. een originele parachute) trouwens ook niet.
Dit geldt ook voor de boeken, spullen en laptops die op de tijdelijke expositie Een oord van bang wachten (Peter Bak) te zien waren.

De boeken uit de verhoorkamer vormen nu een onderzoeksbibliotheek waar interne en externe onderzoekers die bronnen kunnen komen raadplegen. (Geen uitlening)
Van boeken die in een sacristie van de gelukkig gespaard gebleven kapel stonden is na opschoning een aardige publieke bibliotheek overgebleven. Het publiek kan die raadplegen in de Gedenkplaats aan het Mgr. Bekkersplein tijdens een bezoek (met filmvertoning) of een rondleiding. Voor schoolklassen is er een speciale plank Educatie.
Op bijgaande inventarislijst ziet u een ruime selectie van de boeken uit beide bibliotheken.

Maar … we missen door de brand dus een aantal boeken.
Gelukkig zijn er al mensen geweest die gul een stel boeken over Haaren en WOII, over Haarendaal in de oorlog, het verzet, de gegijzelden, het Englandspiel etc. geschonken hebben.
Als u boeken over heeft die in onze bibliotheken zouden passen dan houden we ons van harte aanbevolen.
Naast inlichtingen over gevangenen en gegijzelden willen we graag informatie blijven geven over wat er in ‘Haaren’ tijdens de oorlog aan de hand was.
Opdat we nooit vergeten …

Neem gerust contact op met onze bibliotheek op:

Gerard Monté
vrijwilliger bibliotheek

Zie de lijst met een selectie uit de beschikbare boeken
Back To Top